efterlyst-tv3

Direktlänk till inlägg 23 januari 2012

Jens Lapidus svarar Del 2

Av Efterlyst - 23 januari 2012 22:59

Hur beräknas straffet för misshandel?
Domstolen tittar på samtliga omständigheter som lagts fram i rättegången. Till exempel hur många slag och/eller sparkar som utdelats. Hur allvarliga skador som offret fått. Hur farligt våldet har varit. Om våldet föregåtts av någon annan situation t ex hot eller provokation. Om tillhygge har använts. Om offret har legat ner eller på annat sätt inte har kunnat försvara sig.
Sen tittar domstolen också på t ex hur gammal gärningsmannen är och om denne straffats tidigare. I slutändan är det ingen exakt vetenskap, eftersom varje fall är individuellt.


Om man blir överfallen och försvarar sig med pepparspray, straffas man då?
Själva sprayandet kanske inte är straffbart, det kan ju röra sig om nödvärn. Däremot är innehav av pepparspray licenspliktigt, vilket betyder att man inte får ha pepparspray utan licens. Det kan man straffas för oavsett om man överfallits.


Hur många mord varje år förblir ouppklarade?

I Sverige har antalet fall med våld med dödlig utgång (främst mord) legat ganska konstant kring 100 fall ända sen 70-talet. Antalet ouppklarade fall brukar ligga på ungefär 15 per år. Andelen mordfall som inte klaras upp har ökat på senare år, men totalt sett har dödligt våld minskat sen 80-talet.



Vad är den rättsliga följden om man smiter från en parkeringsskada?
För det mesta böter. Det krävs inte att det är utrett vems fel det var. Om det är oklart vems fel en olycka är, ska man ändå stanna på platsen och får inte smita därifrån.


Hur länge står man i brottsregistret?
Det beror på. Om man var under 18 år när brottet begicks finns man för det mesta kvar i fem år. I andra fall finns man kvar i 10 år från domen. Om man döms till fängelse finns man kvar i 10 år från att att fängelsestraffet avtjänats.


Vad är påföljden för mened?
Mened, alltså när man inte talar sanning under ed, anses vara ett mycket allvarligt brott i Sverige. Straffet blir nästan alltid fängelse.


Vad händer med barn som mördar, kan de bli dömda i vuxen ålder?
Nej. När någon begår ett brott så tittar man på hur gammal han eller hon var när brottet begicks. I Sverige dömer man inte personer under 15 år, eftersom vi anser att man då är ett barn och inte kan anses vara fullt ansvarig för den här typen av handlingar. I t.ex USA, England och Frankrike är straffbarhetsåldern lägre. I t.ex Polen är den högre. Och i vissa länder är det olika ålder för tjejer och killar.
Barn som begår allvarliga brott är har också ofta själva tidigare utsatts för brott, och det är ofta mycket tragiska historier. De kan också riskera att stigmatiseras och påverkas negativt för resten av livet i samband med rättsprocessen kring vad de har gjort. Jag tycker det är bra att polisen är försiktig när det gäller att gå ut med uppgifter om huruvida barn kan ligga bakom mord.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Efterlyst - 24 januari 2012 02:16


I Lund misstänker polisen att en man, antagligen väldigt psykisk skadad, har attackerat 4 flickor i loppet av bara några dagar. 2 av flickorna var i 10-års åldern ! Det som är mest anmärkningsvärt är att han är naken på underdelen. En av flickorn...

Av Efterlyst - 24 januari 2012 00:10


  Även om preskriptionstiden inte har gått ut så är det inte säkert att det tjänar mycket till att anmäla ett brott som begicks för ett år sedan. Vid våldsbrott, som misshandel eller våldtäkt, är det viktigt att anmäla direkt om förövaren ska åka...

Av Efterlyst - 24 januari 2012 00:06


  Den 22-åriga gravida kvinnan var på väg hem när hon blev överfallen och rånad. Nu vädjar hon till Efterlysts tittade om hjälp för att få fast rånaren. När Emelie hade klivit av tåget i Frövi, norr om Örebro, blev hon attackerad av en okänd gä...

Av Efterlyst - 24 januari 2012 00:00


  Nödnummer: 112 (Vid nödsituationer samt brådskande) Polisen: 11414 (ej brådskande eller vid pågående brott) ...

Av Efterlyst - 23 januari 2012 23:57

Brotten ökar!   Polisen får allt mer att göra. Förra året anmäldes drygt 1,4 miljoner brott i Sverige – en ökning jämfört med året innan.   Nästan 50 000 – eller tre procent – fler brott anmäldes förra året jämfört med året ...

Ovido - Quiz & Flashcards